• info@butorbox.hu
  • Telefon: +36-30-290 2530

Szövetek fertőtlenítése

Személyi higiénia

Már-már közhelyes, de igen: moss kezet rendszeresen! Ajánljuk, hogy legalább 20 másodpercig moss kezet. Az alapos kézmosás az első lépés, hogy bútoraid tiszták és vírus mentesek legyenek!

A szövetek karbantartása

Az embereknek, különféle módszereik vannak, hogy tisztán tartsák bútoraikat. Itt négyféle módszerről kell szót ejtenünk, nem mind alkalmazható az összes szövetnél:

1.            Rendszeres tisztítás: Szánjunk rá egy napot hetente a takarításra. Töröljük le a port, szöszöket és egyéb „törmeléket” bútorainkról amik károsíthatják azokat. Ez biztosítja, hogy bútoraink tovább megőrizzék szépségüket.

2.            Szövetek mélyebb tisztítása: Használjunk porszívót, hogy a szövetekbe mélyebben beivódott port is eltávolítsuk!

3.            Foltok eltávolítása: Mintanyiunkban ott a félelem, hogy bútorainkra folt kerül. Szerencsére, ha időben cselekszünk a legtöbb eltávolítható a szövetből.

4.            Mélytisztítás: Végül szövettől függően, fontos a mélytisztítás. A folyamat magába foglalja a gőzölést, illetve ha eltávolítható a huzat, akkor a mosógépben való mosást.

Hogyan fertőtleníthető?
Szöveten 48 órán át életképesek maradhatnak egyes baktériumok és vírusok, rozsdamentes acélon és műanyagon akár 72 órán át.

1.            Szappan és víz: A világjárvány idején fontos a kézmosás szappannal és tiszta vízzel, a vírus terjedésének megakadályozásában. Miért ne tehetnénk meg ugyanezt a bútoraink szövetével is? A bútorok tisztításának legegyszerűbb, de leghatékonyabb módszere. Ez a módszer mindenféle szövethez alkalmazható!

2.            Etanol: 75%-os alkohol használata műszálas szövetek esetében ajánlott. Műbőrre alkalmazni szigorúan tilos, mert oldhatja az anyagot!

3.            Fehérítés: Ez a módszer tökéletes a foltok eltávolítására illetve a baktériumok és vírusok elleni harcra. Szintén, mint az etanol esetében, műszálas szöveteknél ajánlott alkalmazni. (a fehérítés jele egy egyenlő oldalú háromszög, ha ez át van húzva, akkor nem alkalmazhatunk a szövetnél fehérítést)

4.            UVC / germicid lámpa: Ez a módszer nem igényel vegyszert. UV-C sugárzással roncsolja a vírusok és mikroorganizmusok DNS szerkezetét.

5.            Gőzölés: Szintén vegyszer nélkül alkalmazható. Ám, ha szeretnénk fokozni a hatékonyságot, adjunk a vízhez klór-dioxid vizes oldatot.

6.            Antibakteriális spray / törlőkendők: Szintén, mint az etanolnál és fehérítőnél, főként műszálas bútortextil esetében érdemes alkalmazni.

 

Minden esetben győződjünk meg róla, hogy az általunk használt szövet mivel tisztítható, csak akkor cselekedjünk, ha biztosak vagyunk abban, hogy nem ártunk a szövetnek! A felsorolt praktikákkal megóvhatjuk szeretteinket és megnövelhetjük bútoraink szépségének élettartalmát is.