• info@butorbox.hu
  • Telefon: +36-30-290 2530

A fa asztal védelme

Miután sikeresen kiválasztottad az étkező asztalt, érdemes felkutatni a gondozásának legjobb módját, hogy az elkövetkező években is megőrizze szépségét. Ebben a cikkünkben most ehhez adunk praktikákat.

1.            Rendszeresen portalaníts!
Bár ártalmatlannak tűnhet egy kis por, de tömörfa bútoroknál fontos a rendszeres portalanítás. Vékony porréteg képződik a felület, amire ha rápakolunk apró karcolásokat ejthet a bútor felszínén. A legjobb módja a portalanításnak a mikroszálas kendő, amelyet alkalmazhatunk szárazon és nedvesen is. Szárazon a statikus elektromosságnak köszönhetően magához vonzza a porszemeket, amik így nem tudnak a levegőbe kerülni. Nedvesen magába szívja és megtartja a port, fontos hogy mielőtt letörölnénk az asztalt jól csavarjuk ki a kendőből a vizet.

- Castello tömör tölgyfaasztal

2.            Használj mosogatószert a mosáshoz és folttisztításhoz
A fa asztalok tisztításának legjobb módja egy mikroszálas kendő és egy meleg vízből és néhány csepp mosogatószerből készült tisztítószeres oldat. Először portalanítsuk az asztalt és csak utána mossuk le a felületét a mosogatószeres oldatunkkal. Mivel a bőséges nedvesség károsíthatja a fát, ezért szárítsuk meg a felületet a mosás után.

3.            Tartsd távol az asztalod a hőforrásoktól!
Ügyeljünk arra, hogy ne legyen az asztal radiátor, kandalló és bármilyen hőszabáylozó közelében. Mivel a hőingadozás repedéseket okozhat a fában illetve vetemedéshez vezethet. Ha tárolni szeretnénk a még nem összeszerelt bútort, a padlástér és a pince nem a legjobb megoldás a feladatra. A pincében magas lehet a páratartalom a padlástérben pedig a hőmérséklet.

- Leeds tömör tölgyfaasztal 

4.            Kerüld a magas páratartalmat!
A fa bútorok ápolásának egyik legjobb módja a lakás páratartalmának szabályozása. A helyiség páratartalmának 40 - 45% között kell lenni, ha el akarjuk kerülni az asztal vetemedését. A legtöbb éghajlatnál ehhez télen párásító, míg nyári hónapokban légkondicionáló vagy párátlanító szükséges. 2020. júlniusában, Magyarországon az átlagos páratartalom 69.3% volt az amsz.hu adatai alapján.

Vásárolj nálunk online tömörfa étkezőasztalt, lapozgasd katalógusainkat vagy olvasd tovább blogbejegyzéseinket.