• info@butorbox.hu
  • Telefon: +36-30-290 2530

Miért nem lehet egy minőségi garnitúra olcsó?

A drága ülőgarnitúrák, fotelek vagy kanapék vásárlását sokan feleslegesen kidobott pénznek tartják, még akkor is ha amúgy megengedhetnének maguknak. Pedig nem véletlen, hogy a nagyobb nevű gyártók egyes termékei éppen annyiba kerülnek amennyibe. Tehát már most az elején leszögezhetjük, hogy a minőséget ha tetszik, ha nem meg kell fizetni!

Egy ülőgarnitúrát általában hosszútávra (több 10 év) vásárolunk, az olcsó, nem minőségi alapanyagokból összeállított garnitúrák, illetve bútordarabok viszonylag hamar el fognak használódni, tönkremennek, ami ahhoz vezet, hogy sürű időközönként kell újra és újra megvásárolnunk például egy kanapét. Ez a megoldás természetesen hosszútávon egyáltalán nem kifizetődő, sokkal több pénzt költhetünk így el, mintha egyszer adnánk ki egy nagyobb összeget az ülőgarnitúrára, ami minden bizonnyal hosszú ideig tökéletesen kiszolgálja majd a család minden tagját.


Boston 2 sarok garnitúra, a termékhez opciónként USB csatlakozó, LED világítás és pohártartó választható

Mint ahogy az élet más területére is igaz, ha valami olcsó még nem jelenti azt, hogy rossz, de azért abban nyugodtan egyetérthetünk, hogy egy nagyságrendekkel drágább ülőalkalmatosság biztos más szintet képvisel, mint egy olcsóbb. Gondoljunk csak bele az autómárkák területén tapasztalható különbségekre! A bútorok esetében sincs ez másképp.

Kezdjük ott, hogy egyáltalán nem mindegy milyen faanyagot használnak fel hozzá. Lényegesen megdobhatja az árakat, ha markáns, tömény fafajtákról beszélünk, vagy ne adj Isten valamilyen speciális trópusi fafajról. A silány olcsó ülőgarnitúra általában puha fából készül, ilyen például a fenyő. A tartós darabok pedig tölgyből, kőrisből vagy bükkből készülnek. Egy kemény fát megmunkálni sem olyan egyszerű, ami szintén emeli a költséget. Ezért vásárlásnál az ülőgarnitúra vázárát, ami az egészet egyben tartja, vizsgáljuk meg vagy nyugodtan kérdezzünk rá az eladónál, hogy miből van ha nem értünk hozzá. A funérból, forgácslapból és egyéb műanyag kombinációjából készült változatok az olcsó kategóriába tartoznak, ezeknél a típusoknál a felhasznált anyagok és a tömeggyártás teszi lehetővé, hogy levigyék az árakat, cserében viszont benne van, hogy idő előtt elhasználódik, megreped, vagy netán eltörik valahol.


- Rio elektromos relax kanapé

Az sem mindegy hogyan munkálják meg az egyes elemeket és milyen illesztést vagy ragasztási technológiát alkalmaznak az összeszerelés során. Vannak akik minden kritikus terhelésű helyen különleges recept szerint gyártott speciális ragasztót használnak, amely nagyon magas szintű minőséget biztosít. Az ilyen egyedi mestermunkák nem a tömeggyártás termékei és össze sem lehet hasonlítani a minőségüket és tartósságukat egy olcsó ülőgarnitúrával. Emiatt az illesztések jellege máris nagyban emelheti a költségeket. Az olcsóbb ülőgarnitúrák valószínűleg kizárólag kapcsokkal, ragasztóval vagy szögekkel vannak összeillesztve. A magasabb árfekvésűek is tartalmazhatnak effajta megoldásokat, de mindenképp kiegészülnek fa tiplik, dupla fa tiplik vagy sarokelemek hozzáadásával.

A butorbox.hu jelen van a Facebookon is, kövess minket ott is, hogy ne maradj le újdonságainkról.