• info@butorbox.hu
  • Telefon: +36-30-290 2530

Milyen kanapét vegyek? - 5 gyakorlati tipp a választáshoz

A lakás központja a nappali, a közösségi élet helyszíne, ahol sok időt töltünk a családunkkal, barátainkkal. Ezért nem mindegy, hogy hogyan rendezzük be.

1. Inspirálódjunk

Gyűjtsük az ötleteket a választékról, a nekünk tetsző darabokról. Így könnyebb eldönteni, hogy mely típushoz húz a szívünk és melyik mutatna jól az otthonunkban. Határozzuk meg, hogy mely stílust preferálnánk leginkább. Legyen egyszerű, modern, vagy lehet kicsit klasszikusabb? Milyen legyen a lábazat? Milyen funkciókat szeretnénk hozzá?

2. Mennyi hely áll rendelkezésünkre?

Át kell gondolni, hogy a kanapén kívül szeretnénk e másik ülőalkalmatosságot, még egy kanapét, vagy esetleg néhány fotelt, puffot? Találjuk ki, hogy szeretnénk-e egy dohányzóasztalt is a kanapénk mellé, elé?
Fontos, hogy az ülőgarnitúrát nem szabad kitenni közvetlen napfénynek és nem szabad közvetlenül a fűtőtest elé helyezni sem. Ezért vegyük figyelembe az ablakok és fűtőtestek elhelyezkedését is.

Ha kis nappalival rendelkezünk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszem ma már rengeteg méretű és kialakítású kanapé közül válogathatunk, amelyek között bőségesen akad kis terekbe tervezett ülőgarnitúra is. Ilyenkor érdemes lehet keskenyebb kartámlás vagy kartámla nélküli kanapét választani. A magas háttámlájú kanapék általában jobban mutatnak a nagyobb belmagassággal rendelkező nappalikban. Az alacsony háttámlájú modern kanapék kisebb-zárt terekben a nagyobb tér illúzióját keltik, ugyanakkor a nyitott-tágasabb terekben még inkább kihangsúlyozhatják/növelhetik a térérzetet.

Mindenképp mérje le pontosan, mekkora helyet foglalhat el a kanapé a nappaliból, mekkora lehet a legnagyobb mérete egy kanapénak, melyet kényelmesen el tud helyezni. Ezen kívül ne feledje ellenőrizni azt sem, hogy az adott méretű kanapé be is tudjon kerülni a lakásba! Ne feledje a fordulókat, a folyosókat is ellenőrizni, nehogy valahol elakadjon szállítás közben a kanapé!

3. Kényelem, funkciók

Pontosan határozzuk meg, hogy mi lesz a kanapé funkciója. Szolgál-e majd vendégágyként? Hányan használják majd? Heverészni és szeretnénk rajta vagy inkább csak ücsörgünk?
Milyen kényelmi funkciókat látnánk a kanapén? Milyen legyen a háttámla? Mennyire legyen puha az ülőfelület? Legyen-e fejtámla, kihúzható lábtartó?

4. Milyen kárpitot válasszunk?

A kárpitválasztásnál figyelembe kell vennünk, hogy mennyire lesz igénybe véve az új ülőgarnitúránk. Szerencsére ma már akkor sem kell aggódnunk, ha háziállataink és gyerekeink vannak, hiszen rengeteg a választék a nagy kopásállóságú, vízzel egyszerűen tisztítható szövetek között is.

5. Mit kell tudni az egyes kárpitokról?

Valódi bőr:

Manapság egyre inkább háttérbe szorul a valódi bőr használata. Ennek az egyik oka az ára. Egy valódi bőr ülőgarnitúra ára akár két- vagy háromszorosa is lehet az alapárnak. Ezen felül, a valódi bőrön gyakran meglátszanak a bőr természetes jegyei, pl. benőtt sebhely nyoma, rovarcsípés, ostorcsapás nyoma, amelyek nem minősülnek minőségi kifogásnak, mivel a bőr hamisítatlan karakterét adják és valódiságát hangsúlyozzák. Ugyanakkor érthető, hogy nem mindenki tud ezekkel a „hibákkal” együtt élni és tökéletes felületű ülőgarnitúrát szeretne.

Textilbőr:

A textilbőr nagyszerű választás, ha könnyen tisztítható felületet szeretnénk. Akkor tudjuk a legtovább megőrizni az állapotát, ha a tisztításánál nem használunk vegyszereket, sem túl sok vizet, ehelyett egyszerűen egy puha ronggyal rendszeresen áttöröljük, utána pedig a megfelelő ápolószerrel ápoljuk.

Szövet:

A szövetek között szinte végtelen a választási lehetőség. Akad közöttük bőr hatású szövet, amely küllemében nagyon hasonlít a valódi bőrhöz. A népszerű, vízzel tisztítható Aquaclean szövetek is rendelkezésünkre állnak. Az Aquaclean technológia egy forradalmian új eljárás, mely lehetővé teszi, hogy a foltok csupán egy kis víz segítségével eltávolíthatók legyenek. Így a karbantartás nagyon egyszerűen és minimális idő alatt elvégezhető. Aquaclean segítségével eltávolítható a legtöbb háztartásban előforduló szennyeződés (bor, tinta, szósz, zsír, sár, csokoládé, krém, stb.), életünk egyszerűbbé válik, és több időnk marad a fontosabb dolgokra.